00 385 1 30 40 100 turizam@azelija-art.hr
Ozalj

Zavirite u naše stranice i upoznajte naš Ozalj!

Ozalj – grad Zrinskih i Frankopana, koji su svojom baštinom, hrabrim i vrijednim djelima upisani u hrvatsku povijest.

Ozalj – grad u kojem je Katarina Zrinski napisala svoj „Putni tovaruš“.

Ozalj – u kojem je trag ostavio najveći hrvatski tehnički um Nikola Tesla, na čiji je prijedlog, baš u Ozlju na Kupi, izgrađena prva hrvatska hidroelektrana, koja i danas proizvodi struju. Čudo tehnike, postrojenje hidroelektrane smjestilo se u jedinstvenoj građevini, nalik dvorcu, čiji je arhitekt bio slavni Herman Bolle.

Ozalj – grad jezikoslovaca od Ivana Belostenca, priora Svetičkog samostana i autora Gazofilacija, do Stjepka Težaka, rođenog Ozaljčana i autora mnogih značajnih jezikoslovnih knjiga.

Ozalj – kolijevka europskog akvarela, kraj u kojem je u vlastitoj tišini, gluhonijema Slava Raškaj oslikavala ozaljske pejzaže u tehnici akvarela.

Ozalj – zeleno srce Hrvatske – od netaknute prirode nadomak grada do Parka prirode Žumberak.

Ozalj – vinogradi i vinari, gastronomijom i restorani.

Ozalj – šarm smaragdne Kupe, čijom dolinom vijuga željeznička pruga prolazeći kroz romantične tunelčiće, a jedan prolazi ispod Starog grada Ozlja.

Ozalj – etno park Trg – muzej na otvorenom, stare seljačke kuće i gospodarski objekti.

Ozalj – špilja Vrlovka –  značajna po njezinom povremenom vodenom toku s jezercima i bogatstvom kalcitnih ukrasa. Na nekim većim kamenim plohama dobro se vide fosili školjaka i pužića jurske starosti koji dokazuju da je tu nekada bilo Panonsko more te po legendi o njezinom imenu i veličini.

Ozalj – Lović Prekriški –  vrh visok samo 475 metara, gdje stoje riječi  Davorina Trstenjaka «Tko nije bio na Loviću Prekriškom taj se nije nagledao hrvatske ljepote»

 

Naš vodič stručno i opušteno će Vas provesti kroz prirodne, povijesne, kulturne i znanstveno-tehničke sadržaje…

Naš vodič proveselit će se s Vama i na odabranim vinskim i gastronomskim užitaka postajama…

Naši specijalizirani vodiči vodit će Vas na biciklističke staze, kanu-ing po Kupi, na foto-safari, penjanje po stijeni, hodanje kroz šumu prepunu sezonskih plodova ili na običnu šetnju…

 

OZALJ JE NAŠ, A POZIVAMO DA BUDE I VAŠ – KAO MJESTO U KOJE ĆETE SE UPUTITI, ZADRŽATI I UŽIVATI, ILI KROZ KOJE ĆETE PROPUTOVATI I SIGURNI SMO ZAMJETITI.

MOŽE BITI I MJESTO POLASKA… NA NAŠIM STUDIJSKIM, HODOČASNIČKIM I DRUGIM TEMATSKIM PUTOVANJIMA,

KOJE ORGANIZIRAMO, KROZ NAŠU DOMOVINU I ŠIRE.

 

PRIDRUŽITE NAM SE NA NAŠIM ORGANIZIRANIM IZLETIMA I PUTOVANJIMA ILI NAM SE SAMO JAVITE S PITANJEM, ZA SAVJET ILI PREPORUKU!

 

Putni tovaruš, Ane Katarine Zrinski, knjižni suputnik, „prijatelj na putu“, u uvodnoj pjesmi, naslovljenoj „Vsakomu onomu, ki štal bude ove knjižice“, početni stihovi glase:

Ni za drugo navom svitu
Človik stvoren od ruk Boga,
Kad mu dušu plemenitu
Da srid raja zemaljskoga,
Neg da ovde tako hodi,
Tako živi i putuje,
Da se v smerti prav nahodi
I da v nebu gospoduje.

 

Neka Vam Ozalj bude prijatelj kojem ćete se vraćati i otkrivati nove ljepote koje će Vam ispunjavati dušu.