00 385 1 30 40 100 turizam@azelija-art.hr

SAKRALNA BAŠTINA OZALJSKOG KRAJA

A. Stepinac

jalbasv vid ozalj

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak u jutarnjim satima ispred škole. Slijedi vožnja do Krašića rodnog mjesta Blaženog Alojzija Stepinca. Zaustavljamo se i odlazimo u obilazak mjesta i posjet mjesnoj crkvi i rodnoj kući blaženog Stepinca. Krećemo put Pribića, rodnog mjesta kardinala Franje Kuharića, i Strmca Pribićkog gdje ćemo posjetiti barokni dvorac grkokatoličkih biskupa, s neobizantskom crkvicom Blagovijesti (Navještenja Marijina) podignutom na otočiću usred ribnjaka pred dvorcem.

Nakon razgledavanja uputiti ćemo se do Sošica mjesta koje leži u najprostranijem krškom polju Žumberačke gore. Sošice su od davnih povijesnih vremena bile jedno od najvećih žumberačkih naselja i najizrazitijih središta, a danas su jedno od turistički najposjećenijih mjesta Žumberka. Upućujemo se u obilazak Župnog dvora i Samostana časnih sestara Bazilijanki koji je izgrađen 1939. godine. U sklopu samostana nalazi se muzej s izloženom Etnografskom zbirkom sestara Bazilijanki. Tradicijska materijalna kultura Žumberka prikazana je u stalnom postavu izložbe podijeljenom na nekoliko tematskih cjelina: tradicijsko gospodarstvo, kultura stanovanja, tekstilno rukotvorstvo i narodna nošnja.

Odlazimo nasuprot samostana, gdje na uzvišenju uz cestu stoje, jedna do druge, grkokatolička crkva Sv. Petra i Pavla iz 18.st i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije s početka 19.st. Ove crkvene građevine su najslikovitije obilježje Žumberka.

Slijedi vožnja do Radatovića slikovitog mjestašca smještenog na padinama Žumberačke gore odakle se pruža širok i prekrasan vidik na Veliku i Malu Kapelu, Klek, dio Bele Krajine u Sloveniji i Sv. Geru najviši vrh Žumberačkog gorja. Radatovići se smatraju najstarijom župom Žumberka i kriju mnoge zanimljivosti iz uskočkih vremena. Slijedom toga posjećujemo zbirku Zavičajnog društva Žumberak koja se nalazi u prostorima negdašnje škole.

Nakon razgledavanja i slobodnog vremena za uživanje u vidicima koje pruža Žumberačka gora kreće se put Vivodine i povratak prema mjestu polaska.

CIJENA IZLETA: na upit

CIJENA UKLJUČUJE:

prijevoz turističkim autobusom, pratitelj, lokalni vodič, jamčevno osiguranje, organizacija i realizacija izleta

CIJENA NE UKLJUČUJE:

troškove osobne potrošnje, ulaznice

NAPOMENA:

Najmanji broj prijavljenih putnika 35. Putovanje je moguće realizirati i s manjim brojem putnika uz doplatu ovisno o broju putnika. Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgleda kao i vremena polaska autobusa, zrakoplova, vlaka i broda, kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja, ali se obvezuje da će program izvesti u cijelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda. Organizator putovanja zadržava pravo promjene hotela i prijevoznika u skladu s općim običajima u turizmu. Uz ovu ponudu vrijede i opći uvjeti putovanja turističke agencije Azelija art. Osiguranje od odgovornosti i zakonska jamčevina uplaćena kod Jadranskog osiguranja d.d. Zagreb.

 

Šifra programa: AZ-032