00 385 1 30 40 100 turizam@azelija-art.hr

TRAGOVIMA KISTA SLAVE RAŠKAJ

51717582

ozalj 1


 

 

 

 

 

PROGRAM IZLETA:

Započinjemo izlet odlaskom na Slavin grob, kod barokne župne crkve Sv. Vida u Ozlju,  nakon čega odlazimo do Starog grada Ozalj gdje u Zavičajnom muzeju razgledavamo ostavštinu Slave Raškaj, njene obiteljske fotografije, molitvenik i građansku sobu iz 19.st. te saznajemo pojedinosti o samoj umjetnici i njenom stvaralaštvu.

Nakon izlaska iz Starog grada upućujemo se u šetnju po mjestima i vizurama ozaljskog krajolika koje je Slava oslikala. Prvi pogled je na Stari grad i ulaznu kulu sa drvenog mosta, zatim prilaz Starom gradu kod potoka Vlahovka koji je bio Slavina inspiracija za akvarel Vodenice. Prelazimo na šetnicu gdje se na sredini zastaje i gledamo istočno krilo grada uzdignuto na litici iznad rijeke Kupe, akvarel sa temom Starog grada Ozlja zimi. Nastavljamo šetnju do gradskog kupališta ispod HE Munjara i pogled usmjerimo na samu zgradu centrale i Starog grada u daljini koji su poslužili kao glavni motivi Slavinih akvarela starog mlina, slapa i dvorca. Pri povratku odlazimo na most preko rijeke Kupe sa kojeg se pruža upečatljiv pogled na glavnu razglednicu Ozlja, stari grad i Munjara.

Šetnja završava povratkom na Stari grad gdje će biti organizirana likovna radionica za zainteresirane posjetioce.

CIJENA IZLETA: na upit

CIJENA UKLJUČUJE:

Prijevoz turističkim autobusom, pratitelj, jamčevno osiguranje, organizaciju i realizaciju putovanja.

CIJENA NE UKLJUČUJE:

Troškove osobne potrošnje i sve ono što nije navedeno pod cijena uključuje.

NAPOMENA:

Najmanji broj prijavljenih putnika 35. Putovanje je moguće realizirati i s manjim brojem putnika uz doplatu ovisno o broju putnika. Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgleda kao i vremena polaska autobusa, zrakoplova, vlaka i broda, kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja, ali se obvezuje da će program izvesti u cijelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda. Organizator putovanja zadržava pravo promjene hotela i prijevoznika u skladu s općim običajima u turizmu. Uz ovu ponudu vrijede i opći uvjeti putovanja turističke agencije Azelija art. Osiguranje od odgovornosti i zakonska jamčevina uplaćena kod Jadranskog osiguranja d.d. Zagreb.

 

Šifra programa: AZ-033

 

Slava Raškaj je rođena u Ozlju 2. siječnja 1877. Kroz život je djelovala kao akvarelistica. Njezina djela inspirirana su Kupom i prirodom koja ju je okruživala. Rođena je kao gluhonijemo dijete. Umjetnički poziv kojim se bavila, u to vrijeme, smatrao se prokletstvom. Biti ženom i umjetnicom u svijetu u kojem se živjelo bila je živa propast. Slavin hendikep prorekla je ciganka koja se smatrala utjelovljenjem spaljene ozaljske vještice Dore Lagenke. Ciganka je Slavinoj majici gatala uoči njezina rođenja te joj prorekla da će joj dijete biti poput ribe, nijemo. Istoga dana susreće i Slavina oca, kojeg je zatekla u lovu, koji je zimi bio zabranjen, te mu rekla da će uši njegova djeteta visjeti kao i zecu, kojeg je držao.